Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

Δεινοκράτους 70, Αθήνα

Ιδιωτικό Ιατρείο

Ιπποκράτους 13-15, Μαρούσι

Ωράριο ιατρείου

Δευ-Παρ 16:00-20:30
Καλέστε μας : 210 68 24 604

Μετεγχειρητικές οδηγίες

Μετεγχειρητικές οδηγίες

Μετεγχειρητικές Οδηγίες Φρονιμιτών / 3ων Γομφιών

Συνεχίστε να δαγκώνετε την γάζα για ½ – 1 ώρα, έπειτα πετάξτε την. Ελάχιστη αιμορραγία δεν είναι ασυνήθιστη για περίπου 24 ώρες μετά την επέμβαση. Εάν είναι εντονότερη και δεν σταματά, χρησιμοποιήστε μερικές γάζες βρεγμένες με κρύο νερό, ή δαγκώστε ένα σακουλάκι (φακελάκι) τσαγιού αφού το βρέξετε σε χλιαρό νερό και κρατήστε το δαγκωμένο για περίπου 30 λεπτά. Εάν και τότε η αιμορραγία δεν ελεγχθεί, επικοινωνήστε με έναν από τους τηλ. αριθμούς που αναγράφονται στην αρχή της σελίδας.

Kάποιο οίδημα είναι αναμενόμενο μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση. Το οίδημα φτάνει στο μέγιστο την 3η μετεγχειρητική μέρα και έπειτα αρχίζει να υποχωρεί. Τοποθετήστε μια παγοκύστη αντίστοιχα προς την πλευρά του στόματος που έγινε η επέμβαση όσο πιο σύντομα μετά το πέρας της επέμβασης για 5 λεπτά και έπειτα αφαιρέστε την για άλλα 5. Επαναλάβετε το ίδιο για 3-4 ώρες.

Παίρνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγείς που σας εδόθησαν. Μην χρησιμοποιήσετε άλλα παυσίπονα ή αντιβιοτικά, ή πάρετε περισσότερα από αυτά πού σας συνέστησε ο ιατρός σας, εν αγνοία του. Λαμβάνετε τα παυσίπονα με χυμούς φρούτων, φαγητό ή ένα ποτήρι γεμάτο νερό, για να αποφύγετε στομαχικές διαταραχές. Εάν σας προκαλέσουν εμετό (περισσότερο από 3-4 φορές/12ωρες), επικοινωνήστε με τον ιατρό σας. Εάν χρειάζεστε περισσότερα παυσίπονα μετά το πέρας της συνταγής, χρησιμοποιήστε “κοινά” παυσίπονα (π.χ. Depon), εάν δεν είστε αλλεργικοί σε αυτά. Εάν δεν βοηθούν, θα χρειαστεί να σας δούμε στο ιατρείο για επανεξέταση.

Παραμείνετε μακριά από δραστηριότητες για 24-48 ώρες. Αποφεύγετε βαριές εργασίες, άσκηση, τρέξιμο για τις επόμενες 4-5 ημέρες.

Mετά την αφαίρεση της γάζας και αφού περάσουν 2 ώρες από τέλος της επέμβασης, μπορείτε να φάτε. 1η ημέρα: κρύα και μαλακή δίαιτα (π.χ. σούπες, παγωτό, πουρέ, γιαούρτι, ζελέ κλπ.), 2η & 3η ημέρα: μαλακή δίαιτα όπως παραπάνω ή φαγητό περασμένο στο blender), 4η – 6η ημέρα: μετρίας σκληρότητας φαγητά π.χ. ζυμαρικά, 7η ημέρα: ελεύθερη δίαιτα. Καθ’ όλη την πρώτη εβδομάδα να χρησιμοποιείται μόνο η μη χειρουργημένη πλευρά.

Πίνετε άφθονα υγρά κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών. Αφήνετε τα ανθρακούχα υγρά να “ξεθυμάνουν” λίγο πριν τα πιείτε. Αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά γιατί συχνά δημιουργούν προβλήματα (αλληλεπιδράσεις) με την λήψη και την χρήση των φαρμάκων.

Βουρτσίζετε έπειτα από κάθε γεύμα, αλλά αποφεύγετε να βουρτσίσετε επάνω στις χειρουργημένες περιοχές για μερικές ημέρες. Στο παραπάνω διάστημα βουρτσίστε γύρω από τις περιοχές αυτές χρησιμοποιώντας μαλακή οδοντόβουρτσα.

Προσεκτικά πραγματοποιήστε στοματοπλύσεις με χλιαρό νερό, (μετά το πρώτο 24ωρο), ιδιαίτερα μετά από γεύματα. Το καθαρό στόμα επουλώνει γρηγορότερα!! (Δεν χρειάζεται να προσθέσετε αλάτι στο νερό).

Αποφεύγετε τη χρήση καπνού, αλκοόλ, πλύσεις με οξυζενέ. Θα προκαλέσουν αύξηση του πόνου και ενδεχόμενη αιμορραγία εάν χρησιμοποιηθούν.

Δεν χρησιμοποιήθηκαν ράμματα.
Τα ράμματα είναι απορροφήσημα και θα φύγουν μόνα τους σε 3-4 εβδομάδες. Αφαίρεση χρειάζονται μόνο αν σας ενοχλούν.
Τα ράμματα είναι μη απορροφήσιμα και πρέπει να αφαιρεθούν. Επιστρέψτε στις ………………… για αφαίρεση. – Μήν το ξεχάσετε!!

Εάν υπάρχουν προβλήματα ή/και ερωτηματικά σχετικά με τη μετεγχειρητική σας πορεία / ανάρρωση, μην διστάζετε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο ή να επιστρέψετε για επανέλεγχο. Για επείγοντα περιστατικά, πέρα των εργάσιμων ωρών, επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα που αναγράφονται στην αρχή της σελίδας.