Ο πόνος από φρονιμίτη μπορεί να είναι έντονος και επίμονος, προκαλώντας φλεγμονή, πρήξιμο ή ακόμα και δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη είναι συχνά η ενδεδειγμένη λύση. Ο Δρ. Παναγιώτης Σεννής, στο κέντρο Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργική Αθηνών, είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και στην αποκατάσταση της στοματικής υγείας με ασφάλεια και άνεση για τον ασθενή.
Μερικοί άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με τους φρονιμίτες τους, που είναι επίσης γνωστοί ως τρίτοι γομφίοι. Αυτά τα δόντια εμφανίζονται στις πίσω γωνίες του στόματος, συνήθως κατά την εφηβεία ή και αργότερα. Ωστόσο, για πολλούς ασθενείς, οι φρονιμίτες προκαλούν πόνο και δυσφορία, ειδικά όταν παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ούλα ή προσκρούουν σε γειτονικά δόντια.
“Βγαίνει ο φρονιμίτης και πονάω”
Γιατί αφαιρούνται συνήθως οι φρονιμίτες;
Οι τρίτοι γομφίοι, αν και κάποτε χρήσιμοι για την ανθρώπινη διατροφή, σήμερα δεν έχουν λειτουργική αξία και συχνά προκαλούν προβλήματα λόγω της θέσης και του μεγέθους τους. Εξαιτίας του ότι μπορούν να παραμείνουν μερικώς ή ολικώς έγκλειστοι, είναι δύσκολο να καθαριστούν σωστά, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντική νόσο.
Ο πόνος από φρονιμίτη είναι ένα συχνό σύμπτωμα που οδηγεί τους ασθενείς στον γναθοχειρουργό για αξιολόγηση και συχνά, εξαγωγή. Η επέμβαση μπορεί να είναι είτε απλή είτε χειρουργική, ανάλογα με τη θέση και την κατάσταση του δοντιού.
Τι περιλαμβάνει η χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη;
Η χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και, εφόσον απαιτείται, με ενσυνείδητη καταστολή (μέθη) για την άνεση του ασθενούς. Ο Δρ. Παναγιώτης Σεννής, με τη βοήθεια ακτινογραφιών, εντοπίζει το δόντι και προχωρά σε ανασήκωση των ούλων και αφαίρεση του δοντιού με ασφαλή τρόπο. Χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα, οπότε δεν απαιτείται νέα επίσκεψη για την αφαίρεσή τους.
Οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους μέσα σε λίγες ημέρες, ακολουθώντας διατροφή με μαλακές τροφές και οδηγίες στοματικής υγιεινής.
Αντιμετώπιση για τον πόνο από φρονιμίτη
Εάν εμφανίσετε πόνο από φρονιμίτη, ο οποίος συνοδεύεται από πρήξιμο, ερεθισμό ή δυσκολία στο μάσημα, μην το αγνοήσετε. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση ή πίεση σε παρακείμενα δόντια και να εξελιχθούν σε σοβαρότερες καταστάσεις.
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για να αποφευχθούν επιπλοκές. Ο γναθοχειρουργός θα σας καθοδηγήσει σχετικά με το αν απαιτείται εξαγωγή και θα εξασφαλίσει μια ασφαλή και ανώδυνη διαδικασία.
Πόνος από φρονιμίτη – Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα
Εάν υποφέρετε από πόνο λόγω φρονιμίτη, επικοινωνήστε σήμερα με το ιατρείο του Δρ. Παναγιώτη Σεννή στο 210 6824604 για να προγραμματίσετε μια αξιολόγηση. Η κλινική Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργική Αθηνών βρίσκεται στο Μαρούσι, απέναντι από το μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ.