Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

Δεινοκράτους 70, Αθήνα

Ιδιωτικό Ιατρείο

Ιπποκράτους 13-15, Μαρούσι

Ωράριο ιατρείου

Δευ-Παρ 16:00-20:30
Καλέστε μας : 210 68 24 604

Πότε αφαιρούμε τους φρονιμίτες

Κέντρο ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ & ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ - Παναγιώτης Σεννής

Οι φρονιμίτες ή σωφρονιστήρες ή «τρίτοι γομφίοι», είναι γνωστοί για τα προβλήματα που δημιουργούν σε πολλούς ασθενείς. Έτσι οι ασθενείς αναρωτιούνται εάν η προληπτική αφαίρεση των φρονιμιτών είναι μια έξυπνη επιλογή. Ο Δρ Παναγιώτης Σεννής, του κέντρου «Στοματική & Γναθοχειρουργική Χειρουργική Αθηνών», παραθέτει στους ασθενείς πληροφορίες σχετικά με την εξαγωγή αυτών των δοντιών.

Πέντε λόγοι για τους οποίους οι φρονιμίτες μπορούν να αφαιρεθούν.

  1. Τεριδονισμός / φλεγμονή – οποιοδήποτε δόντι που είναι σοβαρά τεριδονισμένο ή φλεγμαίνει και δεν μπορεί να βελτιωθεί με αντιβιοτικά ή άλλες αποκαταστατικές επιλογές (π.χ. σφράγισμα, απονεύρωση) μπορεί να χρειαστεί να εξαχθεί. Οι φρονιμίτες είναι πολύ πίσω στο στόμα και μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν σωστά. Αυτό τους καθιστά υψηλότερο κίνδυνο για φθορά και φλεγμονή. Μπορεί να είναι απαραίτητη η αφαίρεση.
  2. Έγκλειστος ή ημιέγκλειστος φρονιμίτης – είναι ο φρονιμίτης που δεν έχει βγει καθόλου ή ελάχιστα μέσα στο στόμα και τις περισσότερες φορές πιέζει τα γειτονικά δόντια. Μπορεί να μην είναι σε θέση να βγει από τη γραμμή των ούλων και να κολλήσει. Σε καταστάσεις όπως αυτή η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η αφαίρεση του εγκλείστου δοντιού. Αυτή είναι μια πιο επεμβατική διαδικασία, αλλά συχνά απαραίτητη.
  3. Δόντι δύσκολο να προσεγγιστεί – οι φρονιμίτες μπορεί να είναι δύσκολο για τους ασθενείς να φτάσουν σωστά να τα βουρτσίσουν και να χρησιμοποιήσουν οδοντικό νήμα. Αυτό καθιστά τον κίνδυνο τερηδονισμού, μόλυνσης και φλεγμονής αυξημένο. Δεδομένου ότι αυτά τα δόντια δεν είναι απαραίτητα στο χαμόγελο, μπορούν να αφαιρεθούν για να διατηρήσουν την στοματική υγεία και ευεξία.
  4. Προηγούμενη ορθοδοντική εργασία – εάν οι ασθενείς είχαν πραγματοποιήσει ορθοδοντική εργασία κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους και οι φρονιμίτες τους δεν έχουν ανατείλει και παραμένουν έγκλειστοι, χρειάζεται η  χειρουργική αφαίρεσή τους, για να διατηρήσουν την ορθοδοντική εργασία που έχει ολοκληρωθεί. Αυτά τα δόντια μπορεί να εισέλθουν στο οδοντικό τόξο και να διαταράξουν την ευθυγράμμιση, αντιστρέφοντας την εργασία που είχε γίνει χρόνια πριν.
  5. Οδοντικός συνωστισμός – οι ασθενείς που έχουν συνωστισμό στο χαμόγελό τους, δηλ. επικάλυψη των μπροστινών κυρίως δοντιών,   μπορούν εύκολα να αφαιρέσουν τους φρονιμίτες τους για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του συνωστισμού και να βελτιώσουν την ευθυγράμμιση των δοντιών.

Διαβάστε περισσότερα για τους φρονιμίτες και εάν ενδιαφέρεστε για μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση και αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργούν οι φρονιμίτες σας, απευθυνθείτε στο κέντρο «Στοματική & Γναθοχειρουργική Χειρουργική Αθηνών». Ο Δρ. Παναγιώτης Σεννής και οι συνεργάτες του διαθέτουν πολύ μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση και των πλέον δύσκολων περιπτώσεων. Επίσης σας παρέχεται η επιλογή η επέμβαση αφαίρεσης των φρονιμιτών να γίνει είτε μόνο υπό τοπική αναισθησία ή συνδυασμό τοπικής και ενσυνείδητης αναισθησίας (μέθη).

Καλέστε στο 2106824604 για την αξιολόγησή σας και για να συζητήσετε τις οδοντικές σας ανάγκες. Το ιατρείο βρίσκεται σε βολική τοποθεσία, έναντι του μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ», Ιπποκράτους 13-15, Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου.