Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

Δεινοκράτους 70, Αθήνα

Ιδιωτικό Ιατρείο

Ιπποκράτους 13-15, Μαρούσι

Ωράριο ιατρείου

Δευ-Παρ 16:00-20:30
Καλέστε μας : 210 68 24 604

Φρονιμίτες & 3οι Γομφίοι

Ο μέσος ενήλικας έχει στην ηλικία των 18 χρονών 32 δόντια, 16 στην άνω γνάθο και 16 στην κάτω. Κάθε ένα από τα δόντια μέσα στο στόμα έχει συγκεκριμένη ονομασία, θέση και λειτουργία. Τα δόντια που βρίσκονται μπροστά στο στόμα (τομείς, κυνόδοντες, προγόμφιοι) έχουν σαν αποστολή την σύλληψη και κόψιμο των τροφών σε μικρότερα κομμάτια. Τα πίσω δόντια (γομφίοι) χρησιμεύουν στο να λειοτριβούν την τροφή μετατρέποντάς την κατάλληλη για κατάποση.

Ωστόσο το μέσο στόμα έχει χώρο για την πλήρη ανατολή και διευθέτηση στις γνάθους μόνο για 28 δόντια. Μπορεί να αποβεί πολύ δύσκολο και επώδυνο να διευθετηθούν 32 δόντια στον χώρο που προβλέπεται για 28. Τα 4 δόντια που καλούνται να χωρέσουν στον παραπάνω χώρο είναι οι 3οι γομφίοι, ή φρονιμίτες.

Κέντρο ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ & ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ - Παναγιώτης Σεννής

Πότε πρέπει να γίνει η αφαίρεση των φρονιμιτών δοντιών;

Η αφαίρεση των φρονιμιτών μπορεί να γίνει υπό τοπική αναισθησία ή ενδοφλέβια αναισθησία (μέθη) ή τέλος με ολική αναισθησία.

Οι παραπάνω επεμβάσεις γίνονται με απόλυτη ασφάλεια από τον Γναθοχειρουργό κο Σεννή και έμπειρους συνεργάτες αναισθησιολόγους σε περιβάλλον με πλήρη εξοπλισμό και ασφάλεια.

Τόσο ο τύπος της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί όσο και η επέμβαση και οι ιδιαιτερότητες της (ύπαρξη και πορεία κάτω φατνιακού νεύρου, ιγμόρειο άντρο κλπ) θα συζητηθούν κατά την εξέταση του ενδιαφερόμενου ασθενή και θα απαντηθούν με κάθε λεπτομέρεια.

Όταν αφαιρεθεί το δόντι στην περιοχή της εξαγωγής θα γίνει συρραφή έπειτα θα τοποθετηθεί μια γάζα για να ασκηθεί πίεση, η οποία πρέπει να παραμείνει για 30 λεπτά.

Θα παραμείνετε στο ιατρείο για περίπου 15 λεπτά ώσπου να διαπιστώσουμε ότι μπορείτε να πάτε σπίτι σας χωρίς πρόβλημα.

Όταν είστε έτοιμοι θα σας δοθούν μετεγχειρητικές οδηγίες, συνταγογραφημένη φαρμακευτική αγωγή και η ημερομηνία για επανέλεγχο σε 1 εβδομάδα.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Θα παραμείνετε στο ιατρείο για περίπου 15 λεπτά ώσπου να διαπιστώσουμε ότι μπορείτε να πάτε σπίτι σας χωρίς πρόβλημα.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Όταν είστε έτοιμοι θα σας δοθούν μετεγχειρητικές οδηγίες, συνταγογραφημένη φαρμακευτική αγωγή και η ημερομηνία για επανέλεγχο σε 1 εβδομάδα.

Τι είναι οι φρονιμίτες;

Οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα. Όταν διευθετούνται σωστά και τα ούλα που τα περιβάλλουν είναι υγιή, τότε δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα και μάλιστα συμβαίνει σπανιότερα. Η εξαγωγή των φρονιμιτών είναι απαραίτητη όταν η ανατολή τους εμποδίζεται να γίνει σωστά. Μπορεί να κινηθούν πλάγια, να παραμείνουν μερικώς κάτω από τα ούλα ή ολικά έγκλειστα κάτω από τα ούλα ή και μέσα στο οστό της γνάθου. Τα έγκλειστα δόντια μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές θέσεις μέσα στο οστό στην προσπάθεια τους να ανατείλουν κανονικά.

Διαβάστε περισσότερα