Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

Δεινοκράτους 70, Αθήνα

Ιδιωτικό Ιατρείο

Ιπποκράτους 13-15, Μαρούσι

Ωράριο ιατρείου

Δευ-Παρ 16:00-20:30
Καλέστε μας : 210 68 24 604

Ορθογναθική Χειρουργική

Με την ορθογναθική χειρουργική διορθώνεται ένα ευρύ φάσμα σκελετικών και οδοντικών ανωμαλιών. Τα αποτελέσματα της ορθογναθικής χειρουργικής μπορεί να έχει σημαντικές και θετικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής. Και ενώ η εμφάνιση του ασθενή μπορεί να αλλάξει σε άλλοτε άλλο βαθμό, η ορθογναθική χειρουργική χρησιμεύει για να διορθώσει χειρουργικά προβλήματα.

Εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα

Η ορθογναθική χειρουργική διευθετεί τα δόντια και τις γνάθους σε θέσεις πιο αρμονικέςκαι πιο λειτουργικές. Ενώ ο στόχος αυτής της θεραπείας είναι η βελτίωση της σύγκλεισης και της λειτουργίας, πολλοί ασθενείς διαπιστώνουν διαφορά (βελτίωση) στην εμφάνιση και την ομιλία. Τα αποτελέσματα της ορθογναθικής χειρουργικής μπορεί να έχουν σημαντικές και θετικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής.

Μεταξύ των ανθρώπων που μπορούν να ωφεληθούν από την ορθογναθική χειρουργική είναι αυτοί που δεν έχουν σωστή οδοντική σύγκλειση, η οποία προκύπτει από κακή διευθέτηση των δοντιών στην / στις γνάθους. Σε μερικές περιπτώσεις η άνω ή / και η κάτω γνάθος μεγαλώνουν με διαφορετικό ρυθμό.

Ακολουθούν ορισμένες από τις περιπτώσεις που ενδείκνυται η ορθογναθική χειρουργική.

 • Δυσκολία στην μάσηση
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Χρόνιο άλγος στην γνάθο ή στην κροταφογναθική διάρθρωση
 • Εκτεταμένη προβολή των δοντιών
 • Ανεωγμένη δήξη (διάστημα μεταξύ των δοντιών όταν το στόμα είναι κλειστό)
 • Ασυμμετρία του προσώπου βλέποντας το κατά πρόσωπο ή πλαγίως.
 • Τραύμα προσώπου ή γενετικές σκελετικές ανωμαλίες
 • Προβάλλον γένειο
 • Προβάλλουσα γνάθος
 • Αδυναμία σύμπτωσης (κλεισίματος) των χειλέων χωρίς προσπάθεια
 • Χρόνια στοματική αναπνοή και ξηροστομία
 • Άπνοια ύπνου

Πριν την χειρουργική επέμβαση, ορθοδοντικές συσκευές “σιδεράκια” θα μετακινήσουν τα δόντια σας στην σωστή θέση. Επειδή η διευθέτηση των δοντιών θα είναι τέτοια ώστε να έχουν σωστή σχέση μετά το χειρουργείο, θα έχετε την εντύπωση ότι η σχέση των δοντιών των δυο γνάθων χειροτερεύει αντί να γίνεται σωστότερη. Αυτά όμως προετοιμάζονται για την καινούργια θέση των γνάθων που θα προκύψει μετά την χειρουργική επέμβαση οπότε και θα αρμόζουν τέλεια.

Καθώς η προχειρουργική ορθοδοντική θεραπεία πλησιάζει, μπορεί να χρειαστούν πιο πρόσφατες ακτινογραφίες, φωτογραφίες και εκμαγεία για να καθοδηγήσουν το χειρουργείο. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία σε νοσοκομειακό περιβάλλον και μπορεί να διαρκέσει από μια έως μερικές ώρες.

Ο Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός θα μετακινήσει τις γνάθους σας ανάλογα με τις εξατομικευμένες σας ανάγκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η προσθήκη οστού ή η αφαίρεση ή ακόμα και η διαμόρφωση. Χειρουργικά υλικά ακινητοποίησης των οστών θα χρησιμοποιηθούν για να σταθεροποιήσουν το/τα οστά στις καινούργιες θέσεις τους. Οι τομές γίνονται ενδοστοματικά για να μην υπάρξουν καθόλου ουλές στο πρόσωπο μετά το χειρουργείο.

Μετά από το χειρουργείο, ο χειρουργός θα σας δώσει οδηγίες για μια τροποποιημένη δίαιτα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και δυνατότητες σας για την άμεση μετεγχειρητική περίοδο. H μετάβαση σε μια κανονική δίαιτα γίνεται έπειτα από 4-6 εβδομάδες. Επίσης θα χρειαστεί για κάποια περίοδο 3-4 εβδομάδων να διακόψετε το κάπνισμα και να περιορίσετε την έντονη σωματική δραστηριότητα.

Ο πόνος που ακολουθεί την ορθογναθική χειρουργική επέμβαση ελέγχεται εύκολα με παυσίπονα και ο ασθενής επιστρέφει συνήθως στην δουλειά ή στο σχολείο 1-3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, ανάλογα με το πως αισθάνεται. Και ενώ η πρώτη αναρρωτική περίοδος (και πιο κρίσιμη) είναι περίπου 6 εβδομάδες, τα οστά για να φτάσουν την αντοχή και την σκληρότητα της προεγχειρητικής περιόδου χρειάζονται 9-12 μήνες.