Η κροταφογναθική διάρθρωση είναι μια μικρή άρθρωση η οποία βρίσκεται μπροστά από το αυτί στο σημείο που η βάση του κρανίου και η κάτω γνάθος ενώνονται. Επιτρέπει στην κάτω γνάθο να κινείται και να λειτουργεί.
Οι δυσλειτουργίες της κροταφογναθικής διάρθρωσης δεν είναι ασυνήθιστες και έχουν ποικίλα συμπτώματα, Οι ασθενείς αναφέρουν πόνο στο αυτί, πονοκέφαλο και περιορισμό στη διάνοιξη του στόματος.
Επίσης παραπονούνται για ήχους κατά την μέγιστη διάνοιξη και πολλές φορές κατά την έναρξη της κατάστασης (κλεισίματος)του στόματος και συνοδό πόνο.
Η αρθρίτιδα είναι μια από τις αιτίες των συμπτωμάτων από την κροταφογναθική διάρθρωση. Μπορεί να προέλθει από τραυματισμό της άρθρωσης ή από σφίξιμο και τρίξιμο δοντιών κατά την διάρκεια νυχτερινού ύπνου.
Μία άλλη συνήθης αιτία είναι η έκτοπη θέση ή η ασύγχρονη κίνηση του διάρθριου δίσκου που βρίσκεται ανάμεσα στην άρθρωση. Ένας δίσκος με ασύγχρονη κίνηση προκαλεί ήχους κατά την διάνοιξη του στόματος, ενώ δίσκος σε έκτοπη θέση προκαλεί ήχους και περιορισμό στην διάνοιξη και πόνο.
Ο δίσκος μπορεί επίσης να λεπτύνει ή και να τρυπήσει το οποίο προκαλεί ήχο τριβής και πόνο. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις/καταστάσεις όπως τραύμα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ενώσεις μερών της άρθρωσης και να εμποδίζουν συνολικά την διάνοιξη.
Στην περίπτωση της δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής διάθρωσης το εύρος των θεραπειών είναι πραγματικά μεγάλο. Από την πιο απλή μορφή που μπορεί να είναι και μόνο κάποια φαρμακευτική αγωγή ως την πιο σύνθετη που μπορεί να είναι μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.
Μεσολαβούν άλλες λύσεις όπως η εξισορρόπηση σύγκλεισης, η κατασκευή και χρήση οδοντικού νάρθηκα σύγκλεισης, η αρθροκέντιση κ.α).
Ειδικότερα εάν η μή χειρουργική προσέγγιση δεν είναι επιτυχής ή εάν υπάρχει εμφανώς κάποια βλάβη στα στοιχεία της άρθρωσης, πιθανό να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
Αυτή με την σειρά της μπορεί να είναι είτε αρθροσκόπηση (όπως ακριβώς γίνεται η ορθοπεδική επέμβαση στις μεγάλες αρθρώσεις π.χ γόνατο) ή η ανοιχτή επέμβαση που γίνεται μπροστά από το αυτί.
Εάν η διάγνωση της δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής διάθρωσης τεθεί σωστά τότε και η ενδεδειγμένη θεραπεία μπορεί να παρασχεθεί.
Όταν εμφανιστούν συμπτώματα δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής διάρθρωσης (πόνος μπροστά από το αυτί, πόνος κατά την μάσηση ,δυσκολία/περιορισμό της διάνοιξης του στόματος κ.α.) πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν στοματικό κ γναθοπροσωπικό χειρουργό για να τεθεί μια σωστή διάγνωση.
Πιθανόν να χρειαστούν εξειδικευμένες εξετάσεις (μαγνητική τομογραφία της άρθρωσης) και επίσης να χρειαστεί και η συμβολή άλλων ειδικών ή και φυσιοθεραπευτή για την θεραπεία.
Η άρθρωση, οι μύες ή και τα δύο προκαλούν το πρόβλημα;
Το στρες μπορεί να ενεργοποιεί πόνο στους μύες της άρθρωσης ο οποίος μοιάζει πολύ με τον πόνο που προκαλεί η δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης.
Οι ασθενείς αυτοί συνήθως σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους κατά την διάρκεια της νύχτας ,προκαλώντας επίπονους σπασμούς στους μύες και δυσκολία στην κίνηση της γνάθου. Άλλοι ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από συνδυαστικό πόνο τόσο από την άρθρωση όσο και από τους μύες. Αυτός είναι και ο λόγος που καθιστά την διάγνωση της δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής διάρθρωσης περίπλοκη και απαιτεί διαφορετικές διαγνωστικές προσεγγίσεις.