Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

Δεινοκράτους 70, Αθήνα

Ιδιωτικό Ιατρείο

Ιπποκράτους 13-15, Μαρούσι

Ωράριο ιατρείου

Δευ-Παρ 16:00-20:30
Καλέστε μας : 210 68 24 604

Τραύμα Προσώπου

Ένας από τους συνηθέστερους τύπους τραυματισμού προσώπου είναι τα κατάγματα του οστέινου σκελετού. Τα περισσότερα προέρχονται από αθλητικά ατυχήματα, τροχαία, ενώ πολλά είναι τα εργατικά ατυχήματα αλλά και αυτά διαπροσωπικής βίας.

Το τραύμα της στοματογναθοπροσωπικής χώρας ή αλλιώς τραύμα προσώπου, όπως είναι γνωστότερο, περιλαμβάνειτραυματισμό της περιοχής του σπλαχνικού κρανίου (μετωπιαία χώρα, οφθαλμικοί κόγχοι, ζυγωματικά όστα, άνω και κάτω γνάθοι).

Τα κατάγματα περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω ανατομικά στοιχεία.

  • κάτω γνάθος
  • άνω γνάθος
  • υπερώα, ζυγωματικά, οφθαλμικό κόγχο, μετωπιαία οστά.
Κέντρο ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ & ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ - Παναγιώτης Σεννής

Τραυματισμός

Τραυματισμός στις παραπάνω δομές, μπορεί να επηρεάσει την όραση, την δυνατότητα της αναπνοής, του λόγου, της ακοής και της κατάποσης.

Θεραπεία

Η θεραπεία απαιτεί τις περισσότερες φορές εισαγωγή σε νοσοκομείο. Οι αρχές στην θεραπεία των καταγμάτων του σπαχνικού κρανίου είναι ίδιες με αυτές των καταγμάτων άλλων οστών π.χ. μηριαίου, βραχιονίου κ.α.

Ίαση

Τα κατεαγόντα τμήματα πρέπει να αναταχθούν και να ακινητοποιηθούν για διάστημα αρκετό προκειμένου να ιαθούν.

Αποθεραπεία

Το διάστημα αυτό, 6 ή περισσότερες εβδομάδες, εξαρτάται από την πολυπλοκότητα των καταγμάτων και την ηλικία του ασθενή.

Περισσότερες πληροφορίες

Στην περίπτωση κατάγματος στην άνω ή κάτω γνάθο για παράδειγμα, μπορούν είτε να τοποθετηθούν μεταλλικά άγκιστρα στα πάνω και κάτω δόντια και μεταξύ τους να συνδεθούν με ελαστικά ώστε να ακινητοποιούν την κάτω γνάθο στην επάνω, είτε να τοποθετηθούν πλάκες / βίδες για να επιτευχθεί ακινητοποίηση των καταγμάτων χωρίς ακινητοποίηση των γνάθων.

Συχνά, οι ασθενείς που παρουσιάζουν τραύμα προσώπου έχουν και άλλα προβλήματα υγείας που περιπλέκουν το σχέδιο θεραπείας και την αποκατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα