Επειδή το στόμα είναι η περιοχή του σώματος όπου οι αλλαγές μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν ορατές, ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εντοπιστεί σε πολύ αρχικά στάδια. Κάνοντας ένα περιοδικό έλεγχο της στοματικής κοιλότητας, μπορούμε νωρίς να εντοπίσουμε κάτι “μη φυσιολογικό” στο στόμα μας και να αυξήσουμε έτσι τις πιθανότητες ιάσεως.
Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο
Οι έρευνες έχουν αναδείξει πολλούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν στοματικό καρκίνο. Οι πιο συχνοί είναι ο καπνός και το αλκοόλ. Άλλοι παράγοντες είναι η φτωχή στοματική υγιεινή, τραυματισμός από οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά ή από δόντια με αδρή επιφάνεια, ελλείπεις / φτωχή δίαιτα, ορισμένες χρόνιες φλεγμονές και συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η θνησιμότητα από στοματικό καρκίνο είναι περίπου 4φορές μεγαλύτερη στους καπνιστές από τους μη καπνιστές. Επίσης είναι ευρύτερα παραδεκτό στον ιατρικό κόσμο ότι η αύξηση της θερμοκρασίας από την χρήση πίπας και τσιγάρων ερεθίζει το στόμα και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο των χειλιών. Αυτοί οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλο ρίσκο να εμφανίσουν στοματικό καρκίνο σε ηλικία άνω των 40ετών είναι οι βαρείς αλκοολικοί και καπνιστές καθώς κ αι οι χρήστες καπνού.
Η έγκαιρη διάγνωση & θεραπεία αυξάνει τα ποσοστά ίασης
Όταν πραγματοποιείτε αυτοεξέταση της στοματικής κοιλότητας προσέξτε για τα παρακάτω:
- Λευκές αλλοιώσεις τους στοματικού βλεννογόνου – λευκοπλακία
- Ερυθρές αλλοιώσεις – ερυθροπλακία
- Λευκές – ερυθρές αλλοιώσεις / ερυθρολευκοπλακία
- Πληγές που αποτυγχάνουν να κλείσουν και αιμορραγούν εύκολα
- Χρόνια ερεθισμένος φάρυγγας με έντονο βράχνος
- Δυσκολία στην μάσηση ή την κατάποση
- Διόγκωση στον τράχηλο
Ζητήστε να εξεταστείτε από τον στοματικό και γναθοπροσωπικό σας χειρουργό εάν ανακαλύψετε κάποιο από τα παραπάνω σημεία. Εάν βρεθεί κάποια ύποπτη βλάβη ίσως συστηθεί καποια βιοψία. Το τεμάχιο που θα αφαιρεθεί θα εξεταστεί κάτω από το μικροσκόπιο στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για να επιβεβαιωθεί η κλινική διάγνωση. Το αποτέλεσμα της βιοψίας δεν βοήθα μόνο να εδραιωθεί η διάγνωση αλλά και να εκπονηθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο χειρουργικής αντιμετώπισης.