Μερικοί άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με τους φρονιμίτες τους, που είναι πιο γνωστοί ως τρίτοι γομφίοι. Αυτά τα δόντια είναι εκείνα που αναδύονται μέσα από τα ούλα, στις πίσω γωνίες του στόματος και συνήθως βγαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας του ασθενούς ή και αργότερα. Ωστόσο, πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με αυτά τα δόντια. Αυτό περιλαμβάνει πόνο και δυσφορία εάν προσκρούσουν ή κολλήσουν κάτω από τα ούλα. Σε μια κατάσταση όπως αυτή, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η εξαγωγή των φρονιμιτών από το οστό της γνάθου για να εξαλειφθεί το πρόβλημα. Ο Δρ. Παναγιώτης Σεννής στην κλινική Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργική Αθηνών είναι ειδικός στην αντιμετώπιση των εγκλείστων δοντιών και παρέχει θεραπείες σε ολόκληρο το φάσμα της στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής.
Γιατί αφαιρούνται συνήθως οι φρονιμίτες;
Τα μόνιμα δόντια όπως οι τρίτοι γομφίοι ή φρονιμίτες ήταν σημαντικά πριν από εκατοντάδες χρόνια, αλλά τώρα δεν είναι τόσο απαραίτητα όσο άλλα δόντια στο στόμα. Λόγω της θέσης τους, μπορεί να εγλωβιστούν στη γνάθο ή, εάν περάσουν από τη γραμμή των ούλων, είναι δύσκολο να διατηρηθούν καθαρά. Αυτό τους κάνει να συμβάλλουν σε προβλήματα όπως η περιοδοντική νόσος ή η τερηδόνα. Αντίθετα, πολλοί ασθενείς επιλέγουν να τα αφαιρέσουν οριστικά με απλή ή χειρουργική εξαγωγή. Η αφαίρεση φρονιμιτών όταν τα δόντια είναι μερικώς ή ολικώς έγκλειστα, απαιτεί χειρουργική εξαγωγή.
Τι συμβαίνει κατά τη χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη;
Η χειρουργική εξαγωγή απαιτεί από τον Δρ. Παναγιώτη Σεννή να μετατοπίσει τη γραμμή των ούλων για να αποκτήσει πρόσβαση στο δόντι μέσα στη γνάθο και να το αφαιρέσει. Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι καλά σχεδιασμένη από πριν, λαμβάνοντας ακτινογραφίες και προσδιορίζοντας την περιοχή που θα γίνει η τομή και η χειρουργική του οστού. Χρησιμοποιούνται απορροφήσημα ράμματα (άρα δεν χρειάζεται δεύτερη επέμβαση για αφαίρεσή τους) και συνιστάται στους ασθενείς δίαιτα με μαλακές τροφές για κάποιες μέρες, καθώς τα ούλα επουλώνονται. Όλη η διαδικασία γίνεται με κατάλληλη τοπική αναισθησία, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ενσυνείδητη καταστολή (μέθη) για την άνεση του ασθενούς.
Ανησυχείτε ότι μπορεί να χρειαστείτε αφαίρεση φρονιμίτη;
Η εξαγωγή των προσβεβλημένων φρονιμιτών είναι μια διαδικασία ρουτίνας που εκτελείται από τον Δρ. Παναγιώτη Σεννή και την ομάδα του στην κλινική Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργική Αθηνών, μεταξύ άλλων θεραπειών για το στόμα. Εάν ενδιαφέρεστε να συνεργαστείτε με έναν γναθοχειρουργό με εμπειρία στην αφαίρεση των φρονιμιτών, κλείστε ένα ραντεβού για αρχική αξιολόγηση με τον Δρ. Παναγιώτη Σεννή καλώντας στο 2106824604 και επισκεφτείτε την κλινική Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργική Αθηνών. Βρίσκεται στο Μαρούσι, απέναντι από την είσοδο του μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ». Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο 2106824604 καθημερινά!